Z TRADYCJĄ KULTURĄ I SMAKIEM
Niezmiernie miło nam poinformować, iż decyzją Euroregionalnego Komitetu Sterującego FM 2014-2020 w Euroregionie Silesia projekt Gminnego Ośrodka Kultury w Kornowacu pt. "Z tradycją, kulturą i smakiem" został zatwierdzony do dofinansowania. Wszystkie zaplanowane działania realizowane będą wspólnie z czeskim partnerem gminą Branka. W chwili obecnej podjęte już zostały konkretne kroki w kierunku realizacji projektu oraz zamknięte zostały najważniejsze sprawy organizacyjne.
Mając świadomość przemijania, zachłyśnięcia się nowoczesnością, zanikającego dbania o dziedzictwo kulturowe i tradycje, Gminny Ośrodek Kultury w Kornowacu wraz z gminą Branka pragną temu zaradzić realizując projekt "Z tradycją, kulturą i smakiem". Będzie on polegał na poznaniu i kultywowaniu tradycji i obrzędów oraz propagowaniu potraw tradycyjnych i regionalnych kuchni polskiej i czeskiej. Organizatorzy chcą wyjść z inicjatywą, która nie tylko będzie budowała ich świadomość regionalną, ale również będzie miała charakter edukacyjny. Dużej części odbiorców regionalizm kojarzy się z czymś dawnym, przestarzałym, dlatego tak bardzo uciekają się do nowoczesności. Wychodząc temu problemowi naprzeciw obydwie gminy stworzyły działania, które w sposób miły i przyjemny pomogą zapoznać się uczestnikom z obrzędami i tradycjami polsko-czeskiego regionu, jak również smakiem i wyrobem regionalnych potraw.
Projekt adresowany jest do wszystkich osób bez względu na wiek gminy Kornowac i gminy Branka, którzy zechcą wzmocnić wśród lokalnej społeczności poczucie przynależności do danego regionu, jego tradycji i kultury.
Regionalne smaki Remigiusza Rączki
Znany i bardzo ceniony w naszym regionie kucharz pan Remigiusz Rączka zawitał do Domu Kultury w Rzuchowie. Zdecydował się wziąć udział w projekcie pt. "Z tradycją, kulturą i smakiem", którego autorem jest Gminny Ośrodek Kultury w Kornowacu. Pan Remigiusz to człowiek, dla którego dziedzictwo kulturowe jest czymś fundamentalnym, dlatego z wielką przyjemnością poprowadzi zajęcia kulinarne promując nasze regionalne smaki. Działanie to będzie miało miejsce 21 listopada, na które już teraz serdecznie zapraszamy.
Słodkie specjały Remigiusza Rączki
Pieczenie ciasteczek, jako pierwsze działanie projektu pn. "Z tradycją, kulturą i smakiem" zgromadziło w rzuchowskim domu kultury wielu miłośników śląskiej kuchni. 21 listopada przyjechały także panie z czeskiej Branki aby wspólnie "pomaszkecić" z przedstawicielkami KGW i stowarzyszeń z gminy Kornowac.
Ale samo wydarzenie chyba nie cieszyłoby się takim zainteresowaniem, gdyby nie udział eksperta kulinarnego, Remigiusza Rączki. Kucharz podzielił się przepisami na tradycyjne, często zapomniane już ciasteczka - "na warsztacie" znalazły się makrony z haberfloków, ciastka ze szpyrek, a la francuskie z Marklowic, krajanka czekoladowa, ciastka z warzonych żółtek, a także zozworki, czyli śląskie ciastka imbirowe. Panie, biorące udział w warsztatach pilnie słuchały wskazówek pana Rączki, przez co ciasteczka wyszły przepyszne. Na koniec zbierały autografy od mistrza śląskiej kuchni na swoich fartuchach.
Słodki zapach jeszcze długo po zakończeniu warsztatów roznosił się po całym Rzuchowie.
Rozświetlenie choinki w Brance u Opavy
„Rozświetlenie choinki" w Brance u Opawy jest ważnym świętem, które na terenie Czech obchodzone jest, co roku symbolizując miłość, a przysłaniając demony wrogości i zazdrości. W tym roku Gminny Ośrodek Kultury w Kornowacu zorganizował wyjazd z projektu pod nazwą „ Z tradycja, kulturą i smakiem”, aby razem z czeskim partnerem wziąć udział w tak ważnym dla nich wydarzeniu. Sześćdziesięciu uczestników z terenu gminy Kornowac na czele z wójtem Grzegorzem Niestrojem oraz sekretarzem Radosławem Łuszczem, spędziło wyjątkowe popołudnie, które w wyraźny sposób przybliżyło tak bardzo wyczekiwany czas świąt Bożego Narodzenia. Nie zabrakło gorącej kawy, słodkich pierników, a także pięknych świątecznych ozdób, które dekorowały czeskie stragany. I choć mroźna pogoda dawała się we znaki nie przeszkodziła muzyce i śpiewom, które wprowadziły wyjątkowy nastrój, a rozświetlona choinka ogrzewała wszystkich swym ciepłym blaskiem.
Czas świątecznej magii na Kiermaszu Bożonarodzeniowym w Kornowacu!
W tym roku Kiermasz Bożonarodzeniowy organizowany był przez Wójta Gminy Kornowac oraz Gminny Ośrodek Kultury, który wspólnie z czeskim partnerem gminą Branka u Opavy realizowali kolejne działanie projektu „Z tradycją, kulturą i smakiem”.
Wśród świątecznych choinek, aromatu grzanego wina i czekoladowych pierników na mieszkańców gminy i zaproszonych gości czekało moc świątecznych atrakcji. Na samym początku magiczny klimat wprowadziły niezwykłe występy artystyczne najmłodszych oraz koncerty świąteczne w wykonaniu Rzuchowianek i zespołu „Łan”. O smakowite potrawy między innymi przepyszne pierogi, ryby w galarecie, sałatki śledziowe, barszcz z uszkami, czy paszteciki zadbały Panie z Kół Gospodyń i Stowarzyszeń, które oferowały swoje specjały na pięknie przystrojonych stołach. Do pań dołączyły również dzieci, które biorąc udział w warsztatach częstowały wszystkich dookoła własnoręcznie lukrowanymi piernikami. Dodatkowo fani rękodzieła mogli zakupić niesamowite wyroby, ręcznie zrobione stroiki, choinki czy artykuły dekoracyjne. Jednym słowem każdy, kto niedzielne popołudnie spędził na kiermaszu w Kornowacu na pewno poczuł radosną atmosferę tak bardzo wyczekiwanych świąt Bożego Narodzenia.
Pieczenie kobylskich krepli - kolejne działanie projektu "Z tradycją, kulturą i smakiem".
Warsztaty smażenia pączków, które są regionalnym produktem, odbyły się w ramach projektu „Z tradycją, kulturą i smakiem” z Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej Republika Czeska - Rzeczpospolita Polska. Przygotowaniem słodkiego wypieku zajęły się panie z Branki u Opavy oraz KGW i Stowarzyszeń Gminy Kornowac. Kobylskie kreple pojadą do Czech na kolejne, a zarazem ostatnie działanie projektu „Pogrzebanie basa”.
Pogrzebanie basa
W sobotę w gminie Branka u Opavy odbyło się ostatnie działanie projektu ”Z tradycją, kulturą i smakiem”-„Pogrzebanie basa”. Mieszkańcy Gminy Kornowac udali się do swoich czeskich sąsiadów, aby razem z nimi uczestniczyć w wyjątkowej zabawie ostatkowej kończącej karnawał. Podczas zabawy karnawałowej sala Domu Kultury wypełniona była po brzegi atmosferą życzliwości z wielką dozą pogodnego i radosnego nastroju. Nie zabrakło także młodego pokolenia, które żegnając się na czas postu z zabawą zaprezentowało wyjątkowy taniec brzucha. Na scenie wystąpiły także panie zespołu Rzuchowianki, które tańczyły i śpiewały pieśni ludowe. Dużo pozytywnych emocji dostarczyła loteria fantowa z niezwykle wyjątkowymi i cennymi nagrodami.
Obrzęd grzebania basa był jednak kulminacyjnym punktem programu tegorocznej ostatniej karnawałowej zabawy, na którą warto było się wybrać, by zobaczyć ten unikalny obrzęd, który rozpoczyna się przed północą.